facebook twitter youtube

Curriculum


Full Institute details can be found here

Register

Adding Genetic Genealogy to a Forensic Specialty
Debbie Parker Wayne, CG, CGL

  Tues Wed Thurs
Session 1
90 min
8:00 – 9:30
Basic Genetics for Genealogy, Exercises Y-DNA STR Testing and Analysis, Exercises X-DNA Testing and Analysis, Exercises
15 min break
Session 2
90 min
9:45-11:15
Testing Company Offers Y-DNA SNP Testing and Analysis, Exercises DNA with Analysis and Tools (Tools for chromosome Mapping, triangulation, tracking analysis and conclusions)
1.5 hour lunch
Session 3
90 min
12:45 – 2:15
GG Standards and Ethics, Exercises atDNA Testing and Analysis, Beginner Exercises (Total shared DNA, tree triangulation, genetic networks) DNA Analysis and Tools may continue into this session. Family Studies and Multiple types of DNA.
15 min break
Session 4
90 min
3:00 – 4:15
4:15-5:00
mtDNA Testing and Analysis, Exercises atDNA Testing and Analysis, Intermediate Exercises (Spreadsheets for chromosome mappings and triagulation) Reporting GG Findings

Surveys and certificates

 

 

Becoming an Expert: Law and the Forensic Genealogist
Judy Russell, JD, CG, CGL

  Tues Wed Thurs
Session 1
90 min
8:30 – 10:00
Genealogical Expertise & GPS Ethics – Genealogist Finding the Law
15 min break
Session 2
90 min
10:15-11:45
Overview of civil procedure – courtroom, evidence rules, expert witness rules Ethics for the Forensic Expert Finding the Law Practical
1.5 hour lunch
Session 3
90 min
1:15 – 2:45
Legal lingo Probate Process Answer to practicum *
15 min break
Session 4
90 min
3:00 – 4:30
Intro – Assignment of practicum * Land Law Surveys and certificates

* Juli Whittaker and Helen Daglas

 

Wednesday Evening 7:00-9:00pm
Banquet: The Rest of the Story
Speaker: Judy Russell, JD, CG, CGL
Going beyond the record to tell the rest of the story: how to find it, when to tell it, and
when to keep it to ourselves.